You are here
Home > Zdravá strava > Je pravda, že po šiestej sa už nemá jesť?

Je pravda, že po šiestej sa už nemá jesť?

Zdravá strava sa v posledných rokoch dostáva čím ďalej, tým viac do povedomia a mnohí sa snažia jej pravidlá dodržiavať. A to nielen v brandži modeliek, ale po celom svete. Mnohí si však, bohužiaľ, mýlia zdravú stravu s diétou. A tak sa nám postupne dostalo do uší, že po šiestej sa neje, vynechať raňajky by sme mali aspoň trikrát do týždňa, či úplne sa rozlúčiť s desiatami a olovrantmi. Sú tieto tvrdenia správne?

 

Čo to vlastne zdravá strava je? A aký je medzi ňou a diétou rozdiel?

Zdravá strava a diéta sú dve úplne odlišné veci. Keď držíte jednu z tých diét, ktorých je dnes na internete nespočetne veľa, pravdepodobne jete trikrát denne, keď už to nevydržíte, tak si dáte müsli tyčinku alebo ovocie a pijete hektolitre fit-čajov a ´spaľovačov tukov´. Samozrejme, zaberá to, lenže vám to extrémne spomaľuje metabolizmus a po týždni priberáte doslova aj z vody. Zato keď sa stravujete zdravo, začnete sa postupne cítiť šťastne, lepšie sa budete sústrediť a s dostatkom pohybu vám sebavedomie zdvihne aj ručička na váhe (aj keď dnes už má asi väčšina ľudí digitálnu…).

Zdravé stravovanie spočíva v jedení menších porcii päť až šesť krát denne a to každé 2 a pol až 3 hodiny. Je tiež dôležité, aké jedlá to sú. Musia obsahovať dostatok zeleniny, bielkovín a áno, aj cukry (zložité aj jednoduché).

 

Zložité a jednoduché cukry? Čo to je?

Jednoduché cukry v tele účinkujú hneď, ako ich skonzumujete, pretože sa uvoľní sa inzulín, ktorý ich strávi. Problém jednoduchých cukrov je však ten, že inzulín z tela tak rýchlo nezmizne a na svoju ´existenciu´ potrebuje ďalší cukor. A vy preto cítite potrebu opäť nejaký priať, znovu sa uvoľní inzulín a vy budete celý deň podvedome príjmať cukor (a to z neho robí látku, ktorá v rebríčku návykovosti predbehla všetky na svete, vrátane heroínu). Zato zložité cukry, ktoré sa uvoľňujú postupne, vám hladinu inzulínu zdvihnú len mierne a stihne sa ´vypariť´, kým sa uvoľní ďalší.

Jednoduché cukry sú, ako ste už možno tipovali, v sladkostiach, čokoláde, koláčoch a spol., ale aj v ovocí, preto by sme ho mali tiež obmedziť.

Zložité cukry sú v zemiakoch (a všeobecne v klasických prílohách), obilninách, ryži, kukurici a strukovinách.

 

Je hnedý cukor naozaj zdravou alternatívou toho bieleho?

V prvom rade si treba uvedomiť, že hnedý cukor je niekedy naozaj len hnedý. V obchodoch totižto často predávajú klasický cukor, do ktorého sa pridal napr. karamel, aby bol hnedý a pre oko neskúseného kupujúceho ´zdravý´.

Ale aj keby sa vám podarilo kúpiť naozaj kvalitný, prírodný trstinový cukor, predsa len, nie je to tá najvhodnejšia alternatíva osladzovania. Istotu máte pri brezovom cukre alebo (kvalitnej!) stévii. Obidve chutia ako klasický cukor (stévia je dokonca sladšia), no neobsahujú kalórie.

 

A čo múka a mlieko?

Rovnako ako aj pri cukre, aj tu platí, že nie je múka ako múka a mlieko ako mlieko.

Biela múka, ktorá má vysoký obsah cukru a lepku, sa často označuje za ´zabijaka ľudstva´. O účinkoch cukru už vieme, no čo lepok? Lepok má na črevá rovnaký účinok ako šmirgeľ na drevo. Keď sú steny čriev poškodené, živiny sa cez ne nedostávajú do tela. Podobne pôsobí aj mlieko, syry a mliečne výrobky. Tie však zahlieňujú a tým bránia prechodu živín.

Hovoríme, samozrejme, o klasickom mlieku a bielej múke. Mlieko môžeme nahradiť mandľovým, sójovým, či bezlepkovým mliekom (dnes už existuje veľa variánt) a bielu múku napríklad špaldovou, no najlepšie urobíte, ak si kúpite ryžovú múku, ktorá na rozdiel od špaldovej vôbec neobsahuje lepok.

 

Po šiestej už ani hryz?

To, že po šiestej večer už nesmiete zjesť nič, je čisto záležitosť diét. Pri zdravom stravovaní je ideálny čas večere 2 až 2 a pol hodiny pred spaním. Pokojne sa teda môžete navečerať aj o desiatej, pokiaľ máte vo zvyku chodiť do postele až o polnoci. Prípadne sa najedzte o ôsmej a potom si dajte už len nejakú zeleninu.

 

Aký je teda ideálny jedálniček?

 

Raňajky:

  • Vločky (ovsené, špaldové, žitné, či bezlepkové pohánkové, ryžové,….), ovocie, mlieko (sójové,mandľové,bezlaktózové,..) alebo nízkotučný jogurt, chia semiačka
  • Alebo si spravte smoothie. Mal by byť zeleninový, s maximálne jedným druhom ovocia, plus chia semiačka a/alebo vločky
  • Na raňajky sú vločky a chia semiačka tou najlepšou alternatívou, pretože oboje vám dodajú energiu (dajte si však pozor, lebo odporúčaná denná dávka chia semiačok je len jedna čajová lyžička!)

 

Desiata:

  • Zelenina, oriešky, nízkotučný jogurt, tvaroh

 

Obed:

  • Polievka (zeleninová)
  • Príloha, mäso (najlepšie kuracie)/ryby (najlepšie losos), zelenina

 

Olovrant:

  • Len zelenina (môže byť aj uvarená alebo pečená)

 

Večera:

  • Batáty, cottage syr, ryby, zelenina
  • Pokiaľ vás chytí večer hlad, môžete si dať ešte napr. mrkvu, ako som už spomínala

 

Pitie:

  • Na pitie je najlepšia čistá voda, prípadne do nej pridajte čerstvú citrónovú šťavu
  • Čaj by mal byť ideálne zelený, ale môže byť aj kamilkový a pod., neslaďte ho však cukrom, maximálne pridajte citrónovú šťavu

 

(tento jedálniček je len orientačný a keďže každému chutí niečo iné, môžete si ho upraviť podľa seba)

Similar Articles

Pridaj komentár

Top